Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Megemlékezések, koszorúzások

2015.11.15

Színesítse megemlékezéseit a Honvédsulival!

Ne bízza a véletlenre a koszorú elhelyezését!

Ez nem az Ön, és vendégei feladata kell hogy legyen!

Koncentráljon csak a protokollra és a főhajtásra!

Bővebb információért keresse a Honvédsulit!

 

Miért elengedhetetlen az állami - nemzeti ünnepek, emléknapok, megemlékezések szerves részének, a koszorúzásnak tökéletes kivitelezése?

Egyrészt a megfelelő tiszteletadás a Magyar Nemzet nagyjaink alapvető jogon jár! Ezen jellegű rendezvények önmagukban az emlékezésről ill. a tiszteletadásról szólnak. Ezért általában a záró momentum maga a koszorúzás vagyis az utolsó kép amit a résztvevők látnak. Többnyire ez a kép (élmény) marad meg tartósan a résztvevőkben így magáról a rendezvényről is!

Megoldás:

A Honvédsuli ez irányba képzett kadétjai emelkedett hangulatú koszorúzást eredményez magának a protokollnak. A kadétok megfelelő állóképességgel, felszereléssel és ruházattal rendelkeznek mely hitelessé teszi a rendezvényt. A díszőrség és a koszorúzás katonai rendtartás szerint kerül végrehajtásra. A ceremónia jellegének megfelelően megjelenésünkben többféle alternatívát is nyújtunk, hiszen korhű II. vh-s egyenruhákkal és felszerelési tárgyakkal is rendelkezünk (ha a rendezvény témája úgy kívánja) ill. a Honvédsuli rendszeresített díszelgő formaruhájával. Az emlékmű mellett álló díszőrségnek választható a zászlós és fegyveres(replika) formációja vagy ezek kombinálása is.

Mi történik ha nem jól választ?

A rendezvények minőségére rombolólag hathat amennyiben felkészületlen mozgásában alakiatlan személyek hajtják végre ezen vizuális szempontok szerint is kiemelkedően fontos  eseményt mint a koszorúzás, díszőrség. pl: Egy állóképességében gyengébb díszőr (zászlótartó) aki nem képes egyenesen állni, rogyasztott  térddel - bokával  hajtja végre a feladatot nos nem csak tiszteletlen hanem negatív képet fest a rendezvény utolsó pillanatairól mely megmarad a résztvevőkben. Azonban számtalan buktatója van még egy rosszul kivitelezett koszorúzásnak.

Egy kis protokoll segítség:

Célszerű, ha a szervezők rendelik az összes koszorút. A koszorúzás előtt két-három órával egy erre kijelölt helyen gyűjtik be a koszorúkat, a meghívóban közölni kell a koszorúzóval a teendőit. A koszorút a virágboltok viszik ki a helyszínre. A koszorú megrendelésénél meg kell mondanunk a méretét, hogy élővirág vagy babér legyen, és meg kell adni a szalagszöveget is. A szöveg ne legyen hosszú, és két részre lehessen bontani. A szervezőknek meg kell állapítaniuk a koszorúzók sorrendjét. Állami ünnepségeken a sorrend koszorúzáskor:

1. a Köztársaság elnöke,

2. az Országgyűlés elnöke,

3. a kormány képviselői,

4. az érintett ország diplomáciai képviseletének vezetője,

5. a Diplomáciai Testület képviselői (ha kívánnak koszorúzni),

6. a pártok a parlamenti nagyságuk sorrendjében,

7. a társadalmi szervezetek képviselői,

8. a fegyveres erők képviselői,

9. a helyhatóság képviselői.

A szervezők a kialakított sorrendben teszik sorba a koszorúkat, melyeket két-két katona, kadét illetve az alkalomnak megfelelő két személy a koszorúzók előtt viszi. A koszorúzókat jobboldalra kell kérni, baloldalon fekszenek a koszorúk. A sorrendnek megfelelően indítja a koszorút vivő két személyt, és mögé kéri a koszorúzót. A koszorút vivőknek egyszerre kell lépniük, és egyszerre kell letenniük a koszorút. Aki koszorúz, a lerakott koszorúnál megáll, fejet hajt. A koszorúzás mindig zenére történik

Forrás: http://elib.kkf.hu/edip/D_14101.pdf

 

A mappában található képek előnézete koszorúzás