Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

160 km a Hősökért akiket nem felejtünk

2018.03.16

Sírtunk, mert láttuk azokat az idős embereket, akik megláttak bennünket és sírtak. Törölgetve arcát egy néni azt mondta, hogy az én nagyapám is ott halt meg. „Eddig nem emlékezhettünk.” S megértettük, hogy a mi teljesítményünk, megemlékezéseink sokkal több, mint azt gondoltuk. Érzelmek kavalkádját éltük meg. Éreztük a felelőséget azok emlékéért, akikre megemlékezünk és egymásért, a bajtársiasság erejét, hiszen nem hagytuk egymásnak a feladás lehetőségét.

Befejeződött a VI. Emlékmenet a Doni Hősökért programunk. A menet 160 km volt összesen. Sokan zarándoklatként emlegették. Talán az is volt egy zarándoklat a Hősökért. Mindazokért, akik életüket adták a hazáért. Érted, értem, értünk. Két megyét érintettünk 10km erejéig Nógrád megyét, míg 150 km-et hazai pályán Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében róttuk a kilométereket 35 településen keresztül. A menet összetételét tekintve voltak gyerekek, felnőttek, idősek a 8 évestől a 72 évesig, a gyógyszerésztől, a pedagóguson keresztül a tűzoltóig. A Honvédsuli Doni emlékmenete hivatalos szakasza a nagy országos XVIII. Doni Hősök Emléktúra rendezvénynek azonban tény, hogy jellege kicsit más, mint a megszokott meneteknek. Ennek a 160 km-nek sokrétű célja volt, amit igyekeztünk megvalósítani. Így az emlékmenet után talán kimondhatjuk, hogy sikerült. Mi is? Sikerült felhívni a települések s azok vezetőinek figyelmét az embertelen körülmények között – emberfeletti erővel harcoló honvédek emlékére, a hozzátartozóknak lehetőséget nyújtani az eleven visszaemlékezésre, a gyerekeknek a bizonyítás lehetőségére, a történelem ezen pontjának hiteles átélésére. Mind a meneten mind a megemlékezéseken résztvevők érezhették, hogy ez a rendezvény nem pusztán egy pipa a bakancslistán, ahogyan a legtöbb kötelező megemlékezés. „Jól van gyerekek akkor mondjunk vagy két verset, énekeljen valaki valamit, mondjon valaki beszédet, tegyünk le pár koszorút, talán gyújtsunk meg egy-két mécseset, aztán ez is letudva”

Az útvonal különlegessége volt a szatmár - beregi szakasz. A szervezők Szatmár kincseit és a Bereg gyöngyszemeit válogatták be a települések sorába. Így nagyon sok történelmi és irodalmi – kulturális ismerettel gazdagodhatott mindenki. Csodálatos volt a túra, nehéz volt megállni. A zászlóra makacsul gyűltek a települések emlékszalagjai, ami azt hirdette a világnak nem felejtünk. Nem akartunk megállni, nem akartuk abbahagyni!

 

A mappában található képek előnézete 160 km