Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Dicsőség a Hősöknek.

2017.01.26

Valóban dacoltunk a mínuszokkal   

Szabolcs-Szatmár- Bereg megyében 4 nap alatt, 20 települést érintő, 100 km-es gyalogmenettel emlékeztünk a Don-kanyar áldozataira, a Don-kanyari offenzíva 74. évfordulója alkalmából.

Az idei emlékmenetünk fővédnökségét is Dr. Seszták Miklós  Nemzeti Fejlesztési Miniszter vállalta el aki a résztvevők számára A Hősök Naptára könyvet ajándékozta.

A menetünket útba indító Díszparancsot Dr. Benkő Tibor vezérezredes honvéd vezérkar főnök adta ki, melyet a doni áttörés napján január 12-én vehettünk át a Budai várban. A Honvédsuli által szervezett „V. Emlékmenet a Doni Hősökért” teljesítménytúra hivatalos kezdő szakasza lett az országos XVII. Doni Hősök Emléktúra rendezvénynek.

2017. január 06-án a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés a Honvédsulinak adományozott egy korhű-hiteles 38 mintájú gyalogsági csapatzászló másolatot, amit a túra során minden érintett településre magunkkal vittük és a polgármesterek/képviselők felkötötték a település emlékszalagját. A zászló mementóként áll a szalagokból készült bokrétával a tetején, s makacsul hirdeti, hogy a civilek emlékezni akarnak és emlékezni is fognak.

Az első napon emlékest keretében Prof. Dr. habil. Szakály Sándor, DSc, a Veritas Kutatóintézet elnöke tartott előadást a „miértek és hogyanok” megértéséhez.

A túrához tökéletes időnk volt, + 3-tól a – 17 fokig szikrázó napsütéssel. Így egy kicsit autentikusabbá vált a fizikai teljesítmény, a 100 km megtétele.

Mind a 20 településen keresztül haladva a falvak és városok II. vh-s emlékműveinél leróttuk tiszteletünket, meggyújtottuk a megemlékezés gyertyáit, és elhelyeztük a jelképes frontkoszorúnkat. Felemelő érzés volt mind a szervezőknek, mind a résztvevőknek, hogy több településen a helyi lakosok, idősek, iskolák gyerekei, pedagógusai, önkormányzatok, egyházak képviselői, civil szervezetei részt vettek a megemlékezéseken.

Oly sok szeretettel fogadták a túra résztvevőit - akik többségében általános és középiskolás diákok az ország több pontjáról-, hogy jelképesen tüzet gyújtottak az emlékmű körül és meleg itallal, hol pogácsával, hol szendviccsel, péksüteménnyel fogadták a megfáradt, de annál lelkesebb túrázókat.

A Honvédsuli emlékmenete a doni hősökért bebizonyította, hogy bár Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében jelenleg nincs katonaság, de a civilekben igenis igény van az elmúlt idők katonahőseire emlékezni, s ezzel is egy új hidat építeni a Honvédség és a civil társadalom közötti meglévő szakadék fölött.

A teljesítménytúra legfiatalabb résztvevője egy 5. osztályos dögei kislány volt. A legidősebb egy 71 éves nyíregyházi férfi. Menetünkhöz a határon túlról, Budapestről, Nógrád megyéből is csatlakoztak. Összesen 26 település képviselte magát rendezvényünkön. A túra célja elsősorban a megemlékezés volt, amely arra hivatott, hogy ne csak egy pipa legyen az embereknek: „Mi megemlékeztünk!” Hanem érzelmekkel és valós teljesítménnyel átélt élő történelemmé váljon. A gyerekek megértették, nem felejtik ezt a rendhagyó történelem órát. Olyannyira, hogy nem akartak haza menni és a maradásra kértek minket: legalább még 50 km-et. Sok szemlélőben felmerül a kérdés: Miért csinálják ezt? A válasz egyszerű, a tantermekben megtartott történelem órák, a digitális világ rejtelmei nem adnak lehetőséget a diákok számára, hogy érezzék a tettek, döntések súlyát. Itt érezték! Megértették! Mindemellett büszkék lettek teljesítményükre, növelték a magabiztosságukat és rájöttek, hogy minden fejben dől el.

Egy résztvevő, Illés Ákos középiskolás diák gondolatai a rendezvényről:

„Az emlékmenet során 4 nap alatt 100 km-et tettünk meg hóban, fagyban, szélben és a napok végére már sötétségben. Az emlékmenetre Erdélytől kezdve Nógrád megyén és a fővároson keresztül egészen Sopron városából is érkeztek megemlékező túrázók, hagyományőrzők. A menet során bepillantást nyerhettünk a doni katasztrófa történéseibe, szellemiségébe és megismerhettük a magyar honvédek hősiességét, kitartását és végtelen bátorságát a legembertelenebb helyzeteikben is. Mindennek megismerését segítette többek között Szakály Sándor professzor úr történész, aki az MTA doktora, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság és a Magyar Tudományos Akadémia Történettudományi Bizottságának tagja. Az emlékmenet során, büszkén vittük a Szabolcs Szatmár Bereg megye közgyűlése által adományozott 38-as mintájú honvédségi gyalogezred zászló korhű hiteles másolatát, amelyre a menet során az érintett települések polgármesterei, képviselői emlékszalagot kötöttek.

Az emlékmenetről rendkívüli nagy értékek megismerésével, tapasztalatokkal és bővült történelmi tudással és érzésekkel (!), új barátságokkal, ismeretségekkel tértünk haza.

Gratulálok mindenkinek a kitartásához, rátermettségének bizonyításához és nyitottságához, amely az emlékmenet érdemi végrehajtásához vezetett minket!

Köszönjük azoknak, akik támogattak ebben minket, és azoknak is, akik nem, hisz az is megerősített!”

 

A mappában található képek előnézete V. EMLÉKMENET A DONI HŐSÖKÉRT