Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Mert hősök voltak.....

2020.05.31

2020. május 31-e különleges. Ma van Pünkösd vasárnapja, gyermeknap és a Magyar Hősök Emlékünnepe. Az elmúlt két hétben intenzíven készültünk, hogy méltósággal élhessük meg ezt a napot. Tudtuk, sok ember nem fog foglalkozni a hőseinkkel, mert számukra a gyermeknap vagy a Pünkösd, avagy mindkettő kerül a prioritási rendszerében előre. Megértjük. Azonban nekünk kötelességünk az emlékezés mellett az emlékeztetés. A Magyar honvédelem napját követően testben s lélekben kegyelettel készéltünk a hősök napjára.

 

szandi.jpg

 

A Honvédsuli számára a Magyar Honvédség alakulatainál szolgálatot teljesítő katonák is hősök. A 2001. évi LXIII. törvény pontosan megfogalmazza kikre emlékezünk, de mi, ma kivbővítettük az ünnepeltek körét, hiszen a jelen hőseit is szeretnünk, tisztelnünk kell, nemcsak haláluk után. Miért hősök ők? Ők csak a munkájukat végzik, mondják sokan. A válaszunk erre, a nem szócska. A katonák úgy védik meg a hazánkat, hogy életüket bármikor oda adják érte. Igen benne van az, hogy érted, értünk, értem, a múlt becsületéért, a jövő békességért, a jövő generációjáért. Az ember szívének oly kedves, biztonságot nyújtó fogalomért, a Hazáért. Most béke van. Ők azonban minden percben készenlétben vannak, készülnek, fejlesztik magukat, őrzik a békénket, a mindennapjainkat. Jelen helyzetben ebből mi átlagos polgárok, mit sem érzélkelünk. Ha baj van, akkor ők ott vannak. Igyekeznek segíteni, legyen szó véradásról, árvízről, vagy éppen egy autóbalesetről, de ha jön a hívó szó, a veszély ellen vállt váll vetve, bajtársiasan, akár életük árán is megvédik hazájukat, benne mindannyiunkat. Igen, válogatás nélkül, legyen az pacifista, tudós, ápoló, a legkisebbtől a legnagyobbig. Ezért érezzük kötelességünknek, hogy katonáink lelki támogatását segíthessük, hogy tudják, mi nem felejtünk, sem a síremlékeiket, sem történeteiket. Gondozzuk, fenntartjuk őket, emlékezünk és emlékeztetni fogunk mindenkit, ez a minimum.

 

dalnoki.jpg

 

„Az Országgyűlés a magyar nemzet soha el nem múló hálája jeléül, a ma élő és a jövő nemzedékek okulására, a hősök dicsőségére minden esztendő május hónapjának utolsó vasárnapját a Magyar Hősök Emlékünnepévé nyilvánítja. A magyarság hosszú, nehéz történelme során, különösen a honfoglalás és Szent István király ezer esztendővel ezelőtt történt államalapítása óta a haza megszámlálhatatlan fia és leánya harcolt fegyverrel vagy anélkül Magyarország, a magyar nemzet védelmében, illetve vállalt vértanúságot a hazáért. Tetteik nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy fennmaradt a magyar nemzet és a magyar állam. Az Országgyűlés kötelességének érzi, hogy tisztelettel adózzék azok emléke előtt, akik a vérüket ontották, életüket kockáztatták vagy áldozták Magyarországért. Emlékük megörökítésére, a ma élő és a jövő nemzedékeknek példájuk felmutatására a következő törvényt alkotja” A törvény fényében megalakulásunk óta segítjük megértetni kadétjainkkal, mit is jelentenek pontosan azok a mondatok, amik ünneplésre, emlékezésre szólítják fel a magyar állampolgárokat. Megéretetni azt, hogy nem elég egy koszorú, bár már sokszor annak is örülünk, ha ez valakinek eszébe jut, s azt a tevékenységet minden erőnkkel segítjük. Többet kell tennünk. A ma katonája olysokszor szembesülhet egy olyan síremlékkel, amely romos állapotban van, ugyanakkor rávan vésve a „hősi halált halt” vagy a „mindent megtettek a hazáért” felirat. Joggal juthat eszébe ennek a honvédnek, én is így végzem? Még a sírommal sem fognak törődni? Elfelejtik, hogy életemet szolgálatba állítottam értük? Ugyanis, akiknek a sírjait gondozzuk és ápoljuk, azok onnan fentről szomorúan nézhetik azt, amikor egy ledöntött síremléket állítunk vissza, vagy a szúrós gazból szabadítjuk ki.

 

kinga.jpg

 

A pipacsos kegyeleti missziónkat ezért alkottuk meg. Tegyünk valamit. Valamit, ami figyelem felhívó. Akarat, munka az, ami megteremti. A kadétjaink szívből, szabadidejükben megalkották ezeket a papírpipacsokat ezrével. Vágták, ragasztották, majd ahová csak eltudunk jutni, minden emlékműre, katona sírra, azt leszúrjuk. Miért a pipacs és miért pont papírból? A Hősök virága a pipacs. Színe feltünő, gyönyörű, hasonlatos a harcokban elesett bakák piros véréhez. Papírból, mert a gyerekek, kadétok szeretnek kreatívkodni továbbá, akik ehhez a misszióhoz csatlakozni szeretnének, számukra is könnyen kivitlezhető. Az óvodások március 15-én oly nagy örömmel szúrják a földbe az általuk színezett trikolort, így van ez a pipaccsal is. Természetesen nem utolsó sorban környezetvédelem szempontjából is fontos, hogy ne műanyag alapanyag legyen, hanem könnyen lebomló termékről legyen szó.

 

kisvarda.jpg

 

Amikor az emberek elmennek egy emlékmű előtt, akkor ott lesz egy feltünő színű papírpipacs, ami kirí a környezetéből, felhívja a figyelemet, s reménykedünk benne, hogy elindít majd valamit, az emlékezést. A brittek számára a pipacs már közel egyévszázados jelkép, a hősök szimbóluma. Azonban magyar vonatkozásában több apropó is megjelenik. Hősök napja pontosan a pipacsok virágzásával került egy időpontba. Katonák sírján nőtt pipacsokból, hozzátartozók préseltek emléket maguknak. „ A fadobozóból elsőként egy összehajtott papírlap került elő, egy lepréselt pipacsvirágot rejtett a boríték” - Jány Gusztáv vezérezredes sírjáról szóló történet az egyik példa. Kadétjaink, pedig kihasználva a virágba borúlt pipacsmezőket, ami oly hasonlatos azokra a mezőkre, ahol a katonák elhullaták vérüket, hagyományőrző ruházatban megelevenítették a Hősöket, akikre ma emlékezünk.

 

donci.jpg

 

Pipacsainkat az ország minden tájára elfogjuk jutattni, határon túlról is csatlakoztak szorgos kezek, akik már gyártják a papírpipacsokat. Ápoljuk, gondozzuk a sírokat, s szeretettel készült papírpipaccsokkal ékesítjük őket, egész évben, nemcsak ma, legyen az 48-as, I. II. világháborús, 56-os, vagy a ma honvédeink sírja. Gyere csatlakozz te is! Emlékezz és emlékeztess!

 

laktanya.jpg

 

Szeretnénk külön köszönetünket kifejezni, az Irinyi János laktanyának, hogy a jelenleg érvényes szabályozók betartásával, átvették tőlünk a pipacsokat illetve a mécsesünket, s így ebben a formában leróhattuk kegyeletünket a hősi halált halt honvédek számára létrehozott emlékhelynél. Továbbá mindazoknak, akik már csatlakoztak ehhez a misszióhoz. Folytatjuk tovább, a papírpipacsok ősszel sem hullanak le.

 

hosok-temetoje.jpg

 

Helyszínek, ahol eddig jártunk, hadsírt és emlékműveket gondoztunk, pipacsokat helyeztünk el:

Újköztemető: Kratochvil Károly altábornagy névadója a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégiumnak; és még sokan mások.

Farkasréti temető:

Jány Gusztáv altábornagy a II. Magyar Hadsereg parancsnoka

Sipos Gyula altábornagy névadója a MH 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezrednek

Vattay Antal altábornagy névadója a MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezrednek, és még sokan mások.

Budaörs: Német-magyar katonai temető

Törökbálint:  Újtemető

Irinyi János Laktanya Budapest:

Csorna István hadnagy (1997), Szabó Norbert hanagy (1997), Csontos János hadnagy (2000), Kiss Róbert alezredes (2006), Baksa Tamás hadnagy (2006), Lengyel Krisztián hadnagy (2006), Tarcsi Zsolt hadnagy (2006), Nemes Krisztián őrnagy (2008), Kovács Gyula hadnagy (2008), Balázs Ádám hadnagy (2016), Juhász Attila hadnagy (2016), Kozár Gábor hadnagy (2016) Rózsa János Nándor hadnagy (2016)

Nagykároly (Románia)

Szabolcs – Szatmár – Bereg megyében található települések emlékműveinél és temetőikben.

Nyíregyháza I. világháborús Hősök temetője

Nyírmeggyesi temető: Afganisztánban hősi halált halt, posztumusz hadnaggyá kinevezett Dálnoki András síremlékénél is leróttuk kegyeletünket.

 

- Honvédsuli -


 

 

A mappában található képek előnézete Hősök napja 2020.