Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

XV. Jubileumi Huszártalálkozón kadétjaink

2017.09.03

A történelem megelevenedett pár röpke órára Nyíregyházán. A Múzeum előtt pompás lovaikon hetyke bajuszt viselő huszár hagyományőrzők sokasága. 100 évvel ezelőtti kép kelt életre hirtelen a kadétok ill. a rendezvényen résztvevők előtt. Sokáig merengni nem volt idő, hiszen megszólalt a mai kor modern hadseregének a hangja az MH Debreceni Helyőrség Zenekara. A korok katonái egyszerre egy helyen. A kadétok büszkén és elérzékenyülve álltak a nemzet egykori (huszár hagyományőrzők), valamint a ma honvédei az MH 5. Bocskai Lövészdandár előtt. A Honvéd Vezérkar főnök pedig ezt az emelkedett hangulatot végleg megpecsételte szavaival, mely iránymutatás is a jövőre nézve:

„Büszke vagyok rájuk. Hiszik és vallják, amit egykor a huszárok: változhat a világ, változhatnak a körülmények, de egyvalami soha nem változik: a magyar nép és a haza iránti elkötelezettség.”

A rendezvény a Sóstói Múzeumfaluban folytatódott, ahol a kadétok közelharc ezenfelül technikai bemutatót láthattak, sőt új ismeretekre tehettek szert közvetlenül a katonáktól.

 

A mappában található képek előnézete Huszártalálkozó